Przejdź do głównej zawartości

Kokosanki Poznańskie

Do tego przepisu podchodziłam wielokrotnie i nie mogłam trafić smaku i konsystencji aż dziś.  Z wczorajszego deseru zostały  białka, no i co by tu zrobić? żeby nic się nie zmarnowało. Poszperałam po szufladach w kuchni i trafiły mi się wiórki kokosowe. Zaryzykowałam jeszcze raz. Jestem tak bardzo szczęśliwa że się udało a tym bardziej że je bardzo lubimy. Przez lata przyzwyczajenie i smaki kuchni wielkopolskiej są u nas kultywowane acz nie ograniczam się tylko do jednego regionu. Po prostu lubię zabawę w kuchni i radość moich bliskich. A oto co stworzyłam

Składniki na spodnią warstwę:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1 całe jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka smalcu
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny (z najmniejszą zawartością wody)





 Do przełożenia:
1/2 szklanki marmolady kwaskowa (ja mam marmoladę z wiśni)



Składniki na wierzchnią warstwę:
5 białek z jaj
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
100 g. wiórek kokosowych
1 szklanka wody


Do rondelka wlałam wodę i wsypałam wiórki zagotowałam i odstawiłam do ostudzenia.(wiórki wchłoną wodę )

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, i cukier waniliowy połączyłam z margaryną i smalcem i zmiksowałam składniki do uzyskania w miarę równomiernych gródek.
W osobnej misce Ubiłam żółtka z cukrem gdy są puszyste dodaję całe jajko, nadal chwilę ubijając. Zmieszaną mąkę dodaję po trosze do ubitych żółtek i miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawiam do czasu przygotowania formy do pieczenia. Na posmarowaną formę tłuszczem i wyłożoną pergaminem, wykładam ciasto, równomiernie rozsmarowując na nim marmoladę. Ubijam pianę z białek z cukrem, dodaję ostudzone wiórki lekko łącząc łyżką i wykładam ponownie na blachę. Teraz tylko do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min do zrumienienia wierzchu.




Smacznego!

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ser topiony

Ser topiony domowym sposobem ma  specyficzny smak.
Ale rzadziej go robię bo nie każdy może  u nas jeść nabiał.
Od niedawna mamy alternatywne wyjście bo jest biały ser bez laktozy  i właśnie go testuję. Kupiłam i zwykły na rynku od gospodyni ten na pewno wyjdzie bo jest dobrze odciśnięty?
Pokruszony ser zamieszać, przykryć pokrywką albo  talerzykiem i  zostawić do następnego dnia tak postępować aż  2/3 sera pokryje się lepkim żółtawym nalotem.  Jest on nie zbyt atrakcyjny co do konsystencji i zapachu. W domu unoszący się przez trzy dni  smrodek, warty tego końcowego produktu.
Ja wiedziałam że  nastawiłam sery to i tak szukałam źródła  dziwnego zapachu.

Tak jakby co  zdecydowanie zdechło. Hah, a...szukałam myszy która zwiała kotu i  wyzionęła ducha. Jakie było moje zaskoczenie iż to moje  serki  dają znak do smażenia. Więc wyciągam rondel i zaczynam  działanie.

Składniki:
Ser biały bez laktozy 200 g.
1 żółtko
1 łyżka masła bez laktozy
Pieprz lub kminek według gustu.
Sól do smaku
W ron…

Tortilla

Ach, zabrałam się za odmierzanie poszczególnych składników i tym razem byłam grzeczna, nic ani troszkę nie zmieniałam w przepisie. Tortilla w smaku jak podpłomyki  Emotikon smile chyba nie doczeka się wnętrza bo ją zjemy sote Emotikon smile Ostatnio taki smak gdzieś 32 lata temu gościł na mym podniebieniu.  Co to były za czasy, ochotę by się miało cofnąć. Podpłomyki pieczone na kuchni kaflowej jak u babci tak i w domu rodzinnym, przy okazji wyrobu pierogów.
Kawałki ciasta układaliśmy na rozgrzanej płycie kuchni i podpiekaliśmy. Ja tak pilnowałam placków że przytuliłam się do rozgrzanych drzwiczek i pod ich wpływem miałam ornament kwiatowy, wypalony na tylnej stronie. Oj! mama nie była szczęśliwa. Ale podpłomyki i tak piekłam bo bardzo smakowały. Aż tu nagle, pokosztowałam tortilli i powróciły wspomnienia, smak. Powiem tak;
dla mnie nie musi być nic więcej a moja młodzież pewnie ją ulepszy ciekawymi farszami.
Składniki na 8 dużych sztuk:
2 szklanki mąki pszennej

160 ml gorącej wody tj.( 2/3 fi…

Sałatka ogórkowa słodko - kwaśna

Tą sałatkę  nauczyła  mnie Mama mojego Męża, skąd  miała  recepturę ? Lecz z tą  sałatką  nigdzie  się nie spotkałam po za naszym  domem, jest  specyficzna i słodko  kwaśna, lekko  ostra a to dzięki cebulce, rzodkiewce którą  ja dodaję.  Już niedługo zaczną się ogórki gruntowe do tego sadzone jajo i młode ziemniaczki smaczny obiad. Składniki: 1 kg. zielonych ogórków mogą być szklarniowe, 3 szt.rzodkiewki, 1 cebula, szczypiorek według uznania 1 łyżeczka cukru , szczypta soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. śmietana 200/250 ml.  b/laktozy jogurt grecki 200/250 ml.  b/laktozy. Można zamiennie użyć zwykłego nabiału jak nie ma przeciwwskazań.
Ogórki obrać pokroić i sparzyć wrzącą wodą, zalewając ogórki w misce. Po chwili odcedzić na durszlaku. Sparzone ogórki przenieść do miski, dodać posiekaną cebulkę szczypiorek i pokrojone w talarki rzodkiewki. Zalać jogurtem śmietaną i doprawić cukrem i pieprzem na koniec dodać szczyptę soli dla podkręcenia smaku.
Tę sałatkę podaję w salaterkach. Smacznego.