Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 23, 2014

Farsz mięsny do pierogów, naleśników, krokietów.

składniki:

2 cebule,pokrojone w kostkę.
2 ząbki czosnku,
3 łyżki smalcu do smażenia
1 gotowane udko z kurczaka (porcja z rosołu),
20 dkg łaty wołowej gotowanej (porcja z rosołu),
20 dkg pieczonej wieprzowiny (np. z obiadu kawałek pieczystego),
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
pieprz czarny,
pęczek pietruszki,
1 laska selera naciowego.



Mięso zmielić w maszynce z laską selera, dodać usmażoną cebulkę na rumiano, rozdrobniony czosnek. Doprawić solą ok. 1/2 łyżeczki, pieprzem ziołowym 1/2 łyżeczki i czarnym, pokrojoną pietruszką. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Farsz gotowy do zawinięcia w pierogi, naleśniki, paszteciki, krokiety itp.
Smacznego!

Żurek dla leniwych

Zatęskniliśmy za żurkiem a naprawdę dawno nie robiłam.  Przy najbliższej okazji postanowiłam go ugotować. Zrobiło się zimno na dworze, wiec dobra okazja na ten specjał. Aby moje skarby były syte i mnie nie zjadły na deser. To żurek jest treściwy.

Składniki:

20 dkg wędzonego boczku
2 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki Vegety
1 łyżka majeranku
4 duże ziemniaki
1/2 łyżeczki imbiru
zakwas (ja nie miałam i dałam 2 tytki żurku kupnego)
pieprz do smaku



Nalałam do garnka 2,5 l. wody, wrzuciłam boczek pokrojony w kostkę. Jak boczek się gotował ok.10-15 min. Dorzuciłam marchew, seler, czosnek, cebulę, pietruszkę. Jarzyny kroiłam w kostkę, oprócz marchewki. Ładnie wyglądają talarki. Gotowałam ok.10 min po czym dorzuciłam ziemniaki i 1/2 łyżki Vegety, majeranku.Jak ziemniaki były miękkie, rozrobiłam żurek z tytek w małej ilości wody i dodałam gotując jeszcze chwilę, doprawiając imbirem i pieprzem.