Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 9, 2014

Zupa z dyni

Dynia, Przez 2 tygodnie leżała i czekała na swą kolej.  
Dzisiaj się nad nią zlitowałam.
Postanowiłam zrobić, rozgrzewający, pożywny posiłek.
Zupa z dyni wg. przepisu mojej babci, zmieniony jak zwykle, nie potrafię trzymać się ram sztywno i nieznacznie dodałam do niego imbiru i papryki usunęłam pieprz. I dodałam jeszcze rosnące w szklarni gałązki selera naciowego.


składniki

4-5 szt skrzydełek
1/2   dyni
2 pietruszki
2  marchewki
kawałek selera
1 -2 gałązek selera naciowego
1 cebulę
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub (oliwy z oliwek)
200 g śmietany lub ( 100 g mleczka kokosowego )
2-3 plasterki imbiru
1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Do garnka nalałam 2,5 l wody, do wrzątku wrzuciłam skrzydełka i łyżkę soli. 
Gotowałam 10 min, wsypałam umyte obrane i pokrojone w kostkę warzywa. 
Jak skrzydełka zmiękły wyciągłam je i dodałam pokrojoną i oczyszczoną dynię.
Wrzucam masła, imbiru, gałki i 4 młode gałązki selera naciowego, czosnek.
Gdy dynia jest miękka, miksuję blenderem.