Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 10, 2014

Sałatka kiszona z zielonych pomidorów

składniki: 2 kg. zielonych pomidorów 2 papryki słodkie kolorowe 1/3 szt  papryczki chili 2 szt cebuli 3 łyżkioctu 1/4 łyżeczki pieprzu,  1 płaska łyżeczka soli,  1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)

Warzywa kroimy; pomidory w plasterki, cebulę w piórka, papryka w paseczki, Chili staramy się jak najwięcej rozdrobnić.  Dodajemy resztę składników bez octu i oliwy.  Mieszamy jak się dobrze sól rozpuści dodajemy ocet, przekładamy do kamionki lekko ugnieść i na wierzch nalać oleju przykryć i ucisnąć aby powietrze się nie dostało. Po tygodniu można  dokonać konsumpcji na nowo przykryć i  uzupełnić oliwę . Sałatka pasuje do wieprzowiny jak i do kanapek np: do hamburgera.

Knedle z śliwką

To przepis który odkopałam z pamięci po długim czasie. Sos to improwizacja z tego co zostało i znalazłam w lodówce.

Składniki:

Ok. 1 kg. Śliwek
Mały jogurt naturalny lub mleczko kokosowe
1  Słodko winne jabłko,
Cukier,
Minimalna szczypta Chili,
Cynamon.
2 części ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę,
1 część kartoflanki,
1 cześć mąki,
1-2 jajek,
sól.

Ja używam małej miseczki lub bulionówki do odmierzania porcji.
Zależnie od potrzeb moich domowników.
Mniej więcej wychodzi od 4-5 szt. na osobę. (jeżeli odmierzam miseczką do zupy)

Ciasto:
Ziemniaki, kartoflankę, mąkę, jajka i 1/4 łyżeczki soli,  połączyć zagniatając ciasto, uformować wałek o średnicy  5 cm. , (pokroić na plastry ok 1,5 cm . Śliwki umyć wydrylować. Połówki śliwek wkładać w krążki ciasta .W zagłębienie po pestkach nasypać cukru, ciut oprószyć cynamonem. Skleić i formować w dłoniach kulki. Tak przygotowane Knedle wrzucać do osolonej wrzącej wody. Od czasu wpłynięcia jeszcze chwilę gotować. Wyjąć.
Sos:
Resztę Śl…

Sałatka do pasteryzacji z zielonymi pomidorami

Wykorzystałam przepis mojej mamy a że obie robimy wszystko na oko.  W tej kwestii muszę przygotować  zielone pomidory  i wszelkie składniki do jej przyrządzenia i gramatury a to już za nie długo. Mam ich sporo, jakieś trzy wiaderka :) trzeba dobrać odpowiednie ilości składników dla uzyskania korzystnego smaku. Abyście mogli je odtworzyć w mniejszej ilości.


Składniki: na ok. 20 słoików 0,75 ml


2 wiaderka zielonych pomidorów
4 szt. papryki słodkiej (kolorowa)
2 malutkie papryczki chili
250 ml octu
2 łyżeczki pieprzu  
garść soli
250 mil oleju





Składniki pokroić wymieszać, odstawić na 12 godzin. Po tym czasie nakładać sałatkę do słoików zalać sokiem który pomidory puściły. Dokładnie słoiki wytrzeć, zakręcić.  Od zawrzenia wody gotować ok.15 min.