Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipca 20, 2014

Polskie kapary

Mam ochotę oskubać moje nasturcje, ale ciągle pada deszcz . Wiec tylko przygotuję się duchowo .
Przepis i wykonanie muszę odłożyć na potem.
Już dawno po niejednym deszczu. Ja przymusowo leniuchowałam, ale cóż.
Wreszcie zerwałam kapary (nasturcję) i zamarynowałam. Dużo tego nie mam ale jeszcze coś urośnie.
Składniki: Na dwa malutkie słoiczki po przecierze .
1/3 szklanki wody 1/3 łyżeczki soli  5 ziarenek kolorowego pieprzu Ocet winny
Do rondelka nalałam 1/3 szklanki wody posoliłam 1/3 łyżeczki aby nie było za słone i dodałam 5 ziarenek kolorowego pieprzu, gotowałam  3 - 4 min odcedziłam wywar, kapary przełożyłam do słoiczków i zalałam octem winnym. Po tygodniu zalewę wyleję i zaleję świeżym octem winnym. Tak przygotowane kapary z pąków nasturcji mogą stać długo w lodówce, można je także pasteryzować.

Kabaczek konserwowy z ogórkami i zielonym pomidorem

Dzisiaj działam z kabaczkiem.
Jeszcze nie wiem co dokładnie namieszam ale wiem ze podstawą będzie słoik, woda, ocet, oliwa i goździki, cebula papryczka chili, może kurkuma? . A za dużo tego nie mam to tez się nie rozpędzam . Za tydzień będą następne eksperymenty, rosną maleństwa spróbuję z zielonym ogórkiem i pomidorem ciekawe co z tego w efekcie wyjdzie.


Przed pasteryzacją












Zalewa:
2 liście laurowe 
5 ziaren ziela angielskiego 
3 części wody (odmierzone szklanką)
1 cześć octu 10%
3 łyżki cukru 
2 łyżki soli
1 łyżka kurkumy
wszystko razem zagotować.

1 łyżka oleju na słoik
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 koszyczek kopru do słoika 
1 goździk na słoik
papryczka chili po jednej chyba ze ktoś lubi bardzo ostre to więcej
4-5 ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
Zielone pomidorki 6 szt 
Kabaczek młody 3 szt
Ogórki ok 6 szt 

Warzywa pokroić według uznania w kostkę, paseczki, krążki itp.
Cebulę i czosnek pokroić w talarki. 
Układać w słoikach, zalać zalewą.
Na wierzchu ułożyć po talarku cebuli, zalać łyżką oleju.
Jak nie ma…

Surówka z młodych buraczków

składniki: 
2 pęczki botwiny 2 łyżki cukru 1 pęczek rzodkiewki malutkie listki botwinki z środka 1 łyzka octu winnego  1/2 jabłuszka kwaskowego 1 łyżka pokrojonego szczypioru 1 łyżka cebuli pokrojonej sól i pieprz do smaku
Ugotować buraczki w mundurkach, młode buraczki większe pokroić w plasterki malutkie na pół lub ćwiartki, rzodkiewkę kroić w  plasterki, pokrojone jabłko lub starte, botwinkę pociąć na kawałeczki wielkości zapałki  i wszystko razem połączyć. Dodać resztę składników i doprawić według uznania . Przed podaniem dodać małe listki botwinki.  A jak nie jesteście przekonani do liści botwiny to alternatywą jest sałata lub rukola.