Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipca 13, 2014

Surówka z selera na kokosowym mleczku

składniki: 

4 marchewki lub 1 średni seler
1 duże jabłko/Lobo lub Boskop
2-4 mandarynek
160 mil.mleczka kokosowego (malutka puszka)
4 łyżeczki cukru
1/2 cytryny
szczypta soli


Owoce obrać,umyć. Marchew zetrzeć na tarce o grubości oczek mniejszej niż buraczki
ćwikłowe ale nie na miałko musza być cieniutkie wiórki.
Wycisnąć do marchwi sok z połowy cytryny; Seler ścierać do mleczka zakwaszonego cytryną, wtedy nie czernieje. Cząstki mandarynek pokroić w poprzek tak aby powstały trójkąciki tak samo postąpić z cząstkami jabłka wymieszać aby jabłko nie czerniało dodać cukier i doprawić mleczkiem kokosowym. (dla zwykłej diety zamiast mleczka kokosowego polecam śmietankę 33% 1/2 szklanki może być jej więcej.
Obie surówki są aksamitne w smaku. Świetnie smakuje z rybami, drobiem i wołowiną.

Timoroso na słono

Składniki: na 4 osoby  600 g mąki pszennej 1,1/3 łyżeczki soli 40 g drożdży świeżych 10 łyżek ciepłej wody 3 łyżki cukru  8 łyżek oliwy 1 szklankę mleka bez laktozy
sos do posmarowania ciasta: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki Bazyli  1 łyżeczka płaska oregano 1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych  soli, pieprzu według uznania. farsz: 8 szt średnich pieczarek 8 suszonych pomidorów  w zalewie 8 plastrów szynkowej może być inna wędlina  4 świeże papryczki chili pokrojone na drobno 1 żółtko i  łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek ) sezam  lub słonecznik do oprószenia.
Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem.  Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę składników wyrabiając ręką. Włożyłam ciasto w natłuszczoną oliwą miseczkę i odstawiłam w niezbyt ciepłe miejsce pod przykryciem w kuchni i wyrastało 2 ,20 min.  Jak podwoiło swą objętość to wysypałam je na blat opr…

Timoroso z owocami

Moje kombinacje oczywiście w innym wcieleniu . Nie mogę trzymać się reguł przepisowo. Dodałam więcej cukru, mleko bez laktozy bez masełka topionego a zamiast sera owoce sezonowe czereśnia i śliwka no i na deser do wczorajszego obiadu jak znalazł. Małgosia z "Smaków Alzacji'' podała przepis a ja go trochę zmodyfikowałam i jak na stary przenośny piekarnik to i tak nieźle wyszło, ja zrobiłam na 8 porcji .





Składniki: na 4 osoby
600 g mąki pszennej 1,1/3 łyżeczki soli 40 g drożdży świeżych 10 łyżek ciepłej wody 3 łyżki cukru  8 łyżek oliwy 1 szklankę mleka 1 szklankę owoców uprzednio wydrążonych (śliwka, czereśnia) Szczypta cynamonu do śliwek.  1 żółtko i  łyżeczka wody (do posmarowania bułeczek ) sezam  lub cukier do oprószenia.
Mniejszą cześć mąki wsypałam do miski, w osobnym naczyniu rozrobiłam drożdże z mlekiem, woda i cukrem.  Wlałam mieszaninę do mniejszej części mąki , dodałam oliwę do powstałej masy i po trosze dodawałam resztę mąki wyrabiając ręką. Włożyłam ciasto w natłuszczoną o…